Leczo vege z tofu

Przepis na pożegnanie lata 🙂 To danie polubiłam dopiero niedawno. Może dlatego, że w moim rodzinnym domu nie było ono lekką wegetariańską potrawą 😉 W każdym razie dzisiaj bardzo mi smakuje. Przyrządzam je sezonowo z lokalnych warzyw. Dodaję tofu, by podnieść jego wartość odżywczą, ale nie jest to oczywiście konieczne.

 
Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 3 żółte papryki
  • 2 średnie cukinie, bakłażan (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula (najlepiej czerwona)
  • 4 pieczarki
  • 1 gałązka świeżego lubczyku
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 750 g pomidorów
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki sosu sojowego

 
Wkładka z tofu:

  • 1 kostka wędzonego tofu
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego

 
+ natka pietruszki
+ ugotowane ziemniaki

 
Wykonanie:

  1. Paprykę kroimy w paski, pieczarki w plasterki, cukinie i bakłażana w kostkę, a cebulę w piórka. Dodajemy wodę i przyprawy, wstępnie dusimy pod przykryciem.
  2. Pomidory kroimy na dowolne kawałki, dodajemy do potrawy. Całość gotujemy do miękkości pod przykryciem, na małej mocy palnika.
  3. Tofu kroimy w drobną kosteczkę. Obtaczamy w sosie sojowym i suszonym czosnku. Podsmażamy na patelni beztłuszczowej aż do odparowania wody. Dodajemy do potrawy pod koniec gotowania.
  4. Gotowe leczo podajemy z ugotowanymi wcześniej ziemniakami, posypane natką pietruszki.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*