Przepis na pożegnanie lata 🙂 To danie polubiłam dopiero niedawno. Może dlatego, że w moim rodzinnym domu nie było ono lekką wegetariańską potrawą 😉 W każdym razie dzisiaj bardzo mi smakuje. Przyrządzam je sezonowo z lokalnych warzyw. Dodaję tofu, by podnieść jego wartość odżywczą, ale nie jest to oczywiście konieczne.
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 3 żółte papryki
- 2 średnie cukinie, bakłażan (opcjonalnie)
- 1 duża cebula (najlepiej czerwona)
- 4 pieczarki
- 1 gałązka świeżego lubczyku
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 750 g pomidorów
- 500 ml wody
- 2 łyżki sosu sojowego
Wkładka z tofu:
- 1 kostka wędzonego tofu
- ½ łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
+ natka pietruszki
+ ugotowane ziemniaki
Wykonanie:
- Paprykę kroimy w paski, pieczarki w plasterki, cukinie i bakłażana w kostkę, a cebulę w piórka. Dodajemy wodę i przyprawy, wstępnie dusimy pod przykryciem.
- Pomidory kroimy na dowolne kawałki, dodajemy do potrawy. Całość gotujemy do miękkości pod przykryciem, na małej mocy palnika.
- Tofu kroimy w drobną kosteczkę. Obtaczamy w sosie sojowym i suszonym czosnku. Podsmażamy na patelni beztłuszczowej aż do odparowania wody. Dodajemy do potrawy pod koniec gotowania.
- Gotowe leczo podajemy z ugotowanymi wcześniej ziemniakami, posypane natką pietruszki.