Penne z brokułem i kremowym sosem z nerkowców

Tym daniem naje się spokojnie cała rodzinka. Makaron z sosem można podawać w wersji tuż po ugotowaniu lub zapiec w piekarniku do uzyskania chrupiącej wierzchniej warstwy. Ta druga opcja sprawdzi się szczególnie, kiedy będziemy chcieli makaron podgrzać. O ile coś do podgrzania jeszcze zostanie 🙂

 
Składniki:

  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • 1 paczka makaronu pełnoziarnistego
  • 1 brokuł
  • 1,5-2 szklanki bulionu warzywnego (przepis na koncentrat bulionu tutaj)
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 marchew średniej wielkości
  • 1 mały plasterek selera
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 2 szczypty białego pieprzu mielonego (opcjonalnie)
  • sól do smaku

+ posypka z migdałów (przepis tutaj)
+ świeże listki bazylii

 
Wykonanie:

  1. Orzechy moczymy min. 2 godziny (a najlepiej na noc) w małej ilości wody. Po upływie tego czasu wodę odlewamy.
  2. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
  3. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze aż zmięknie. Powinien być jasnozielony i lekko chrupiący.
  4. Ziemniaki, marchew, seler i czosnek kroimy na drobne kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości.
  5. Do warzyw ugotowanych w bulionie dodajemy nerkowce i przyprawy. Całość miksujemy na gładki krem. Mieszamy z makaronem.
  6. Makaron z sosem nakładamy na talerze, obok kładziemy różyczki brokułu. Całość posypujemy posypką z migdałów i dekorujemy listkami bazylii.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*