Koncentrat bulionu warzywnego

Kiedy przygotowujemy posiłki zgodnie z Pełnowartościową Nieprzetworzoną Dietą Roślinną (Whole Food Plant-Based Diet), bulion warzywny staje się nieodzowny. Koncentrat takiego bulionu łatwo przygotować w domu. Mamy wtedy pewność, że nie zawiera on tłuszczu dodanego, możemy również eksperymentować z poszczególnymi składnikami uzyskując smak, który w pełni nam odpowiada. Koncentrat przechowywany w lodówce w szczelnie zakręcanym słoiczku zachowa świeżość przez kilka miesięcy. Do przygotowania 500 ml płynnego bulionu potrzebujemy rozpuścić 1-2 łyżeczki koncentratu w 500 ml wody.

 
Składniki:

  • 100 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g selera naciowego
  • 100 g bulwy selera korzeniowego
  • 250 g marchewki
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 150 g cukinii (opcjonalnie)
  • 50 g pieczarek
  • 1 gałązka lubczyku świeżego lub 1 łyżka suszonego
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 listek szałwii (opcjonalnie)
  • 120 g soli himalajskiej
  • 50 g białego wytrawnego wina
  • 100 g pomidorów
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

 
Wykonanie:

  1. Cebulę drobno kroimy. Pozostałe warzywa oprócz pomidorów oraz grzyby i zioła rozdrabniamy. Dolewamy wino i dusimy pod przykryciem kilka minut.
  2. Dodajemy sól i pomidory, dusimy do miękkości (ok. 30 min.).
  3. Na końcu dodajemy płatki drożdżowe, kurkumę i pieprz. Całość miksujemy na gładką pastę.
  4. Przekładamy koncentrat do słoiczka, szczelnie zakręcamy. Po całkowitym ostygnięciu wstawiamy do lodówki.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*