Orzeźwiająca sałatka z sezonowych składników. Podpatrzona w krakowskiej restauracji „Veganic”. Z pewnymi modyfikacjami. Pięknie wygląda, bardzo dobrze smakuje.
Składniki na 2 porcje:
- 4 małe lub 2 średnie buraczki
- liście sałaty
- 6 śliwek węgierek
- 2 garście orzechów nerkowca
- maliny
Składniki na dressing:
- 2 łyżki nerkowców
- 100 g malin
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka syropu klonowego
Wykonanie:
- Orzechy nerkowca przeznaczone na dressing, zalewamy niewielką ilością letniej wody i odstawiamy do namoczenia na min. 2 godziny.
- Po tym czasie odlewamy wodę z namaczania. Miksujemy orzechy z pozostałymi składnikami dressingu, do momentu, aż uzyskamy kremową konsystencję.
- Buraczki wraz ze skórką pieczemy w piekarniku w temp. 200˚C ok. 1 godziny. Gdy zmiękną, wyjmujemy je, zostawiamy do przestygnięcia. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
- Umyte liście sałaty dzielimy na mniejsze części i przekładamy na talerze.
- Na to układamy plasterki buraków.
- Umyte śliwki kroimy w paseczki. Dodajemy do sałatki.
- Całość skrapiamy przygotowanym wcześniej dressingiem.
- Orzechy nerkowca lekko prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi sałatkę.
- Na końcu dekorujemy malinami wierzch sałatki.