Sałatka z pieczonym burakiem i dressingiem malinowo-balsamicznym

Orzeźwiająca sałatka z sezonowych składników. Podpatrzona w krakowskiej restauracji „Veganic”. Z pewnymi modyfikacjami. Pięknie wygląda, bardzo dobrze smakuje.

 
Składniki na 2 porcje:

  • 4 małe lub 2 średnie buraczki
  • liście sałaty
  • 6 śliwek węgierek
  • 2 garście orzechów nerkowca
  • maliny

 
Składniki na dressing:

  • 2 łyżki nerkowców
  • 100 g malin
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu klonowego

 
Wykonanie:

  1. Orzechy nerkowca przeznaczone na dressing, zalewamy niewielką ilością letniej wody i odstawiamy do namoczenia na min. 2 godziny.
  2. Po tym czasie odlewamy wodę z namaczania. Miksujemy orzechy z pozostałymi składnikami dressingu, do momentu, aż uzyskamy kremową konsystencję.
  3. Buraczki wraz ze skórką pieczemy w piekarniku w temp. 200˚C ok. 1 godziny. Gdy zmiękną, wyjmujemy je, zostawiamy do przestygnięcia. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
  4. Umyte liście sałaty dzielimy na mniejsze części i przekładamy na talerze.
  5. Na to układamy plasterki buraków.
  6. Umyte śliwki kroimy w paseczki. Dodajemy do sałatki.
  7. Całość skrapiamy przygotowanym wcześniej dressingiem.
  8. Orzechy nerkowca lekko prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi sałatkę.
  9. Na końcu dekorujemy malinami wierzch sałatki.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*