Bagietki pełnoziarniste

Jeżeli któregoś piątkowego wieczoru zorientujecie się, że skończyło Wam się pieczywo, to mając pod ręką potrzebne składniki, szybko możecie przygotować ciasto na poranny wypiek świeżych domowych bagietek. Przy dobrej organizacji zajmie to niewiele więcej czasu niż wyprawa do sklepu (zależy oczywiście gdzie kto mieszka 😉 ). I tak oto ciesząc się porannym posiłkiem możemy rozpocząć weekend…

 
Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 g letniej wody
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej

 
Wykonanie:

  1. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
  3. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy woreczkiem i wkładamy do lodówki na 8-12 godzin.
  4. Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki długości 25-30 cm.
  5. Każdy wałeczek nacinamy ukośnie ostrym nożem tak, by powstały rowki; następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Przykrywamy bagietki bawełnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na 1-2 godziny).
  7. Piekarnik nagrzewamy do 230˚C, funkcja: grzałka góra-dół z zatrzymaniem wody. Na dolnym poziomie piekarnika umieszczamy dodatkowo pustą blachę.
  8. Wkładamy blachę z bagietkami do nagrzanego piekarnika (na środkowy poziom). Na dolną blachę wlewamy ½ szklanki wody. Pieczemy 20-25 minut.

 
Uwagi:

– Aby uzyskać smak bardziej zbliżony do tradycyjnych bagietek, należy użyć 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej i 350 g mąki pszennej.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*