Bułeczki grahamki orkiszowe

Smak klasycznych grahamek, tylko pięć składników i prostota wykonania. Ten przepis nie może się nie udać. A satysfakcja z własnoręcznie upieczonych bułeczek – bezcenna!

 
Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 g letniej wody
  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej

+ do posypania: mak, sezam, czarnuszka, itp.

 
Wykonanie:

  1. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
  3. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy woreczkiem i wkładamy do lodówki na 8-12 godzin.
  4. Ciasto dzielimy na 8 części i formujemy kuleczki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Smarujemy bułeczki wodą i posypujemy ulubionymi ziarenkami.
  6. Przykrywamy bułeczki bawełnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na 1-2 godziny).
  7. Piekarnik nagrzewamy do 230˚C, funkcja: grzałka góra-dół z zatrzymaniem wody. Na dolnym poziomie piekarnika umieszczamy dodatkowo pustą blachę.
  8. Wkładamy blachę z bagietkami do nagrzanego piekarnika (na środkowy poziom). Na dolną blachę wlewamy ½ szklanki wody. Pieczemy 20-25 minut.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*