Smak klasycznych grahamek, tylko pięć składników i prostota wykonania. Ten przepis nie może się nie udać. A satysfakcja z własnoręcznie upieczonych bułeczek – bezcenna!
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 300 g letniej wody
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
+ do posypania: mak, sezam, czarnuszka, itp.
Wykonanie:
- Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie.
- Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy woreczkiem i wkładamy do lodówki na 8-12 godzin.
- Ciasto dzielimy na 8 części i formujemy kuleczki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Smarujemy bułeczki wodą i posypujemy ulubionymi ziarenkami.
- Przykrywamy bułeczki bawełnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na 1-2 godziny).
- Piekarnik nagrzewamy do 230˚C, funkcja: grzałka góra-dół z zatrzymaniem wody. Na dolnym poziomie piekarnika umieszczamy dodatkowo pustą blachę.
- Wkładamy blachę z bagietkami do nagrzanego piekarnika (na środkowy poziom). Na dolną blachę wlewamy ½ szklanki wody. Pieczemy 20-25 minut.