Krupnik z kaszą jęczmienną

Nie wiem jak to się dzieje, ale ta zupa nigdy mi się nie nudzi. Należy do moich ulubionych. Przyrządzam ją bardzo gęstą, dzięki czemu syci i rozgrzewa. Niezastąpiona w chłodnej porze roku.

 
Składniki na 3,7 l zupy:

  • kawałek selera korzeniowego (ok. 30 g)
  • 1 mały korzeń pietruszki (ok. 50 g)
  • 1 średnia marchew ( ok. 100 g)
  • kawałek pora (ok. 35 g)
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 pieczarki (opcjonalnie)
  • ¾ szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 duży liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej (przepis tutaj)
  • 1 gałązka lubczyku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • woda
  • 1 łyżka sosu sojowego

+ świeży koperek

 
Wykonanie:

  1. Marchew, pietruszkę, seler rozdrabniamy. Ziemniaki kroimy w kosteczkę, pora w paseczki, a pieczarki na dowolne kawałki.
  2. Dodajemy kaszę, sól i przyprawy, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości.
  3. Na końcu doprawiamy sosem sojowym.
  4. Podajemy ze świeżym koperkiem.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*