Bataty są niezwykle bogate w składniki odżywcze. Wyjątkowo dużo jest w nich beta-karotenu i potasu. Zawierają substancje wzmacniające wzrok, chroniące przed nowotworami. Szczególnie korzystnie wpływają na układ krążenia. Mają niski indeks glikemiczny. Zupa-krem to jeden z prostszych sposobów na włączenie ich do diety. Razem z komosą ryżową dostarcza pełnowartościowego białka.
Składniki:
- 500-600 g batatów (ok. 2 małe sztuki)
- 1 mała marchew
- 1 mały korzeń pietruszki
- kawałek bulwy selera (lub 1 łodyga selera naciowego)
- 1 gałązka świeżego lubczyku
- 1 czubata łyżka przyprawy uniwersalnej (przepis tutaj)
- woda
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- pestki dyni
- czarny pieprz świeżo mielony
+ komosa ryżowa (quinoa)
Wykonanie:
- Warzywa i lubczyk rozdrabniamy, dosypujemy przyprawę i gotujemy kilkanaście minut w małej ilości wody.
- Dodajemy sos sojowy i sól, miksujemy całość na gładki krem.
- Dolewamy taką ilość ciepłej wody, by uzyskać ok. 2 litry zupy (8 porcji).
- Podajemy z ugotowaną na sypko komosą ryżową, pestkami dyni i świeżo mielonym pieprzem.