Powidło śliwkowe z chia

Pamiętam, jak moja babcia końcem lata wysmażała powidło ze śliwek z własnego sadu. Ten rytuał trwał wiele godzin, a pod koniec zostawała tylko część wyjściowej ilości, bo wnuki zakradały się do kuchni i wyjadały powidło prosto z garnka. Babcia powidło przekładała do słoiczków na zimę. Ja na razie przyrządzam do jedzenia na bieżąco i dodaję nasiona chia, żeby uzupełnić dietę dzieci w kwasy tłuszczowe omega-3.

 
Składniki:

  • 1 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek
  • 1-2 łyżki nasion chia

 
Wykonanie:

  1. Śliwki myjemy, wyjmujemy z nich pestki i wstępnie rozdrabniamy.
  2. Przekładamy do garnka o grubym dnie.
  3. Gotujemy bez przykrycia, na małej mocy palnika przez około 40 minut, regularnie mieszając.
  4. Skręcamy, zostawiamy do lekkiego ostygnięcia i miksujemy.
  5. Kiedy będzie już letnie, dosypujemy nasiona chia. Mieszamy całość. Odstawiamy na moment, by nasiona chia napęczniały.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*