Naleśniki z soczewicą i kaszą jaglaną

Nigdy nie przepadałam za naleśnikami na słodko, za to naleśniki z nadzieniem wytrawnym to zupełnie inna historia. Przepis na ten farsz towarzyszy mi od lat – wymyśliłam go na szybko jeszcze jako studentka, później nieco zmodyfikowałam. Przyrządza się go ze składników, które zawsze mam w kuchni, więc nie wymaga planowania z wyprzedzeniem. Smakuje zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu, łatwo je zapakować – dlatego danie to sprawdza się bardzo dobrze również na wynos. Z kolei sam farsz jest na tyle smaczny, sycący i szybki w przygotowaniu, że może być też samodzielnym daniem śniadaniowym.

 
Składniki na ciasto:

  • 1 litr wody
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki z brązowego ryżu
  • 100 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 60 g mąki z amarantusa
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 łyżki świeżo mielonego lnu
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego

 
Składniki na farsz:

  • ¾ szkl. czerwonej soczewicy
  • ½ szkl. kaszy jaglanej
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała gałązka lubczyku świeżego lub ½ łyżeczki suszonego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • ¾ łyżeczki soli himalajskiej

+ natka pietruszki
+ posypka z migdałów (przepis tutaj)
+ kiszony ogórek

 
Wykonanie:

  1. Miksujemy wszystkie składniki na ciasto. Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej, beztłuszczowej patelni.
  2. Soczewicę i kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą i moczymy min. ½ godziny. Następnie płuczemy w czystej wodzie.
  3. Marchewkę rozdrabniamy i razem z przyprawami dodajemy do soczewicy i kaszy.
  4. Całość zalewamy świeżą wodą tak, by było jej ok. 2 cm powyżej składników (razie potrzeby dolewamy jej więcej).
  5. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości i wchłonięcia wody.
  6. Farsz zawijamy w naleśniki, posypujemy posypką z migdałów i drobno posiekaną natką pietruszki. Na zdrowie i smacznego!

 
Uwagi:

– Zamiast mąki z amarantusa można użyć odpowiednio więcej dowolnej innej mąki występującej w przepisie.
– Naleśniki smakują wyśmienicie z kiszonym ogórkiem.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*