Bób z szałwią i batatem

“Śniadanie zjedz jak król, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak” czy też “Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” – wiedzieli to już starożytni Chińczycy, a dziś potwierdzają to współczesne badania. W dietetyce Medycyny Chińskiej śniadanie stanowi główny posiłek dnia, kiedy to mamy maksimum energetyczne Żołądka (7:00 – 9:00 rano).

“W pierwszej kolejności jesteśmy tym, KIEDY jemy. Nawet hiper-zdrowe jedzenie spożywane o niewłaściwej porze staje się niezdrowe. Co więcej, spożywanie większości dziennej porcji kalorii w pierwszej połowie dnia to jeden z fundamentalnych aspektów budowania silnych rytmów okołodobowych z poziomu komórkowego” ~ Oskar Kaczmarek

Dziś u mnie śniadanie zgodne z tym, co dostępne sezonowo.

Składniki:

  • Masło klarowane
  • Cebulka dymka, świeży imbir
  • Ziemniaki, batat, cukinia, bób
  • Kurkuma
  • Majeranek
  • Szałwia – świeże listki
  • Cząber
  • Kminek mielony
  • Garam masala (opcjonalnie)
  • Sól
  • Woda
  • Pomidory lub passata pomidorowa

+ Komosa ryżowa (quinoa)

Wykonanie:

  1. Posiekaną cebulkę i drobno pokrojony imbir podsmażamy na maśle.
  2. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, batata, cukinię i bób.
  3. Dosypujemy przyprawy, dolewamy wodę i gotujemy do miękkości.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy pomidory.
  5. Podajemy z komosą ryżową.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*