Gofry dyniowe bez glutenu

Dzisiaj pierwszy śnieg za oknem. Dzieci się cieszą, kierowcy trochę mniej, szczególnie jeśli nie zdążyli jeszcze zmienić opon na zimowe… Ale i dla jednych, i dla drugich mam coś na poprawę nastroju – GOFRY DYNIOWE – bez glutenu i bez nabiału 🙂

Składniki na ok. 8 sztuk:

  • 300 g zmiksowanej surowej dyni Hokkaido
  • 200 g mieszanki dowolnych mąk (kasztanowa, kokosowa, ryżowa, kukurydziana)
  • 250 g wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 2 jajka od szczęśliwej kurki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  2. Nakładamy ciasto łyżką do rozgrzanej gofrownicy i smażymy na złoty kolor.
  3. Pyszne są zarówno same, jak i z dodatkiem konfitury. Smacznego!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*