Pomidorowa z kaszką orkiszową i rozmarynem

Każdy, kto skosztował mojej zupy pomidorowej w tym właśnie wariancie, prosi o przepis. Co ważne – dzieciom też bardzo smakuje. A jeszcze w sezonie, gdy jest dostęp do świeżych aromatycznych pomidorów i ziół prosto z ogrodu, smak jest absolutnie wyjątkowy!

Składniki na 3,7 l zupy:

  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek pora (ok. 35 g)
  • kawałek selera korzeniowego (ok. 30 g)
  • 1 mały korzeń pietruszki (ok. 50 g)
  • 2 średnie marchewki ( ok. 200 g)
  • 1 szklanka kaszki orkiszowej
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 1 gałązka świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • woda
  • 5 pomidorów lub passata pomidorowa
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • masło klarowane

 Wykonanie:

  1. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, pora w paseczki.
  2. Marchew, pietruszkę, seler rozdrabniamy.
  3. Dodajemy kaszę, sól, przyprawy i masło, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy zmiksowane pomidory lub passatę.
  5. Na końcu doprawiamy sosem sojowym.
  6. Podajemy ze świeżym koperkiem lub bazylią.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*