Zupa krem z buraczka i batata

W oczekiwaniu na młode buraczki, korzystajmy z tych, które są, czyli zeszłorocznych. Zawsze jest dobry moment na wzmacnianie Krwi. Z perspektywy Medycyny Chińskiej, burak ma naturę termiczną neutralną, smak słodki. Wzmacnia Serce, uspokaja Ducha, poprawia krążenie, oczyszcza Krew, korzystnie wpływa na Wątrobę, nawilża Jelita i przyczynia się do prawidłowego przebiegu menstruacji. W połączeniu z marchewką, stosowany jest do regulowania gospodarki hormonalnej podczas menopauzy; leczy zastój Wątroby i ogólne dolegliwości związane z Wątrobą, jak również zaparcia – przede wszystkim ten ich rodzaj, który wywołany jest wyczerpaniem płynów. Leczy także nerwowość oraz zatory w układzie naczyniowym. Jest warzywem bogatym w krzem (ma zdolność do zwiększenia absorpcji wapnia, odnowy tętnic oraz tkanki łącznej).

Z kolei ocet winny (podobnie jak seler), jest jednym z nielicznych produktów spożywczych, które leczą zastój Qi i Krwi. Ponadto detoksykuje, wspiera trawienie, zatrzymuje krwawienia (ma działanie hemostatyczne).

Składniki na 1 l zupy :

  • 3 małe buraczki
  • 1 średni ziemniak
  • pół małego batata
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 1/5 łyżeczki kurkumy
  • woda
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego

+ koperek lub natka kolendry

Wykonanie:

  1. Buraczki, ziemniaka, batata rozdrabniamy.
  2. Dodajemy przyprawy i wodę. Gotujemy kilkanaście minut do miękkości.
  3. Doprawiamy octem balsamicznym i sosem sojowym.
  4. Miksujemy całość na gładki krem. Jeżeli potrzeba, uzupełniamy jeszcze wodą.
  5. Zupę podajemy posypaną koperkiem lub natką kolendry.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*